miercuri, 13 iulie 2011

Despre BATNA ...

      Ma gandeam astazi la  BATNA (best alternative to a negotiated agreement) si daca aveti tendinta de a apasa butonul Back, gandindu-va ca este o postare despre lucruri corporatiste ,opriti-va un minut si incercati sa intelegeti ce-i mai jos. Prin traducere mot-a-mot BATNA reprezinta "cea mai buna alternativa intr-un acord negociat". Cu alte cuvinte aceasta reprezinta un punct critic important in orice negociere pentru ca e imposibil sa accepti termenii unui acord, oricare ar fi acesta, fara sa stii ce alte alternative ai. BATNA reprezinta asadar alternativa si daca aceasta e superioara acordului iesim din negociere. 

      Azi am constietizat ca de fapt negociem in fiecare moment al vietii noastre inclusiv cand iubim. E adevarat ca atunci cand suntem invadati de acest sentiment avem tendinta de a nu mai vedea defectele celuilalt si ne punem haotic semnatura pe un contract unde singurul nostru beneficiu e acela de "a simti". Cel/cea iubit(a) merge drept in fata ta, pentru ca el a castigat din start iar tie nu-ti ramane decat sa te agati calcandu-ti in picioare orgoliul. Orgoliul care de fapt ar trebui sa fie BATNA ta. Ai posibilitatea de a iubi pana in varful unghiilor, dorindu-ti sa respiri prin prezenta celuilalt, fara sa-ti doresti nimic mai mult , sa-ti construiesti universul din momente in doi furate, priviri, zambete, sa te arunci cu capul inainte fara sa te gandesti ca ai putea sa te lovesti de un zid si sa te rupi in bucatele mici SAU ai posibilitatea de exersa mandria si orgoliul. 

     Atunci cand am iubit suficient de mult, am renuntat la pragmatism si la BATNA. Am iubit in nestire fara sa stiu ca aveam dreptul la alternativa de a fi orgolioasa si am pierdut nedandu-mi seama ca exista un raport de directa proportionalitate intre noptile nedormite de dupa si intensitatea sentimentului. Se pare ca eu am pierdut si celalalt s-a ridicat de la masa pentru ca BATNA sa a fost net superioara.  Am crezut atunci ca orgoliul nu imi poate fi de ajutor in nici un fel si nu am realizat ca de fapt nu faceam nimic actceva decat sa ma abandonez pe mine.

        Am ajuns la concluzia ca si iubirea poate fi "afacerea" cea mai importanta pe care trebuie sa o finalizezi, si ca trebuie sa stii la ce te supui; ca daca tot trebuie sa cazi e important sa stii "de unde" sau cel putin  "cat e pana jos"  ca sa poti amortiza cazatura. BATNA nu ar trebui sa fie un alt barbat sau o alta femeie pentru ca nu ai face altceva decat sa pornesti intr-o iteratie fara sfarsit si te-ai pierde intr-o dependenta permanenta de altcineva. 

       Atunci cand doi oameni care se aseaza impreuna la o masa, cu foile in fata si au cate o BATNA destul de puternica totul se transforma intr-un concurs intitulat "CINE IUBESTE MAI PUTIN?". Pacat! Se vor ridica amandoi in acelasi timp si vor pierde poate afacerea vietii lor. Probabil solutia ar fi sa gasesti acea propozitie unica care vinde si care ar transforma aceasta lupta intr-o relatie de timpul win-win in care ambii au de castigat. (despre win-win si persuasiune o sa vorbesc intr-o alta postare).


2 comentarii: